GeoTrap, menetelmä ravinteiden kierrätykseen

Turun yliopistolla on kehitetty mineraalipohjainen suodatushiekka, joka sitoo itseensä enemmän ammoniumtyppeä kuin mikään vastaava mineraali tai materiaali. Typensitomisen jälkeen tuotetta on mahdollista käyttää typpeä sisältävänä maanparannusaineena, josta typpi ei valu ympäröiviin vesistöihin eikä haihdu ilmaan. Myös fosforia saadaan saostumaan GeoTrapin avulla.

Mihin tuote soveltuu?

Hiekkasuodatusta käytetään yleisesti jätevedenpuhdistuksen loppuvaiheen yksikköoperaationa. Jätevesi sisältää runsaasti typpeä, joka täytyy poistaa ennen kuin vesi voidaan laskea purkuputken kautta vesistöön. NanoGeon kehittämä vedenpuhdistukseen soveltuva suodatushiekka soveltuu erityisen hyvin ammoniummuotoisen typen sitomiseen jätevedestä ja uudelleenkäyttöön lannoitteena.

Muita mahdollisia puhdistuksen käyttökohteita ovat ammoniumtyppeä sisältävät kaasut sekä maatalous, elintarviketeollisuus ja kaivosteollisuus. Olemme tehneet kokeita monilla sovellusaloilla hyvin tuloksin: olemme sitoneet typpeä onnistuneesti maatalouden jätevesistä ja lietelannasta, kaatopaikkojen suotovesistä, biokaasulaitosten rejektivesistä ja virtsasta. Muita sovelluskohteita ovat esimerkiksi teollisuuden jätevedet.

GeoTrap haju- ja ravinnesieppari

Kuivakäymälöihin soveltuva mineraalipohjainen GeoTrap ravinnesieppari on kehitetty estämään erityisesti typen ja fosforin valuminen ympäristöön. Suotoveden pistekuormitus saattaa muuten rehevöittää lähivesistöjä tai pilata pohjaveden. GeoTrap vähentää myös hajuhaittoja ja kiihdyttää kompostoitumista. Ravinteilla ladattu GeoTrap on erinomainen ja luonnollinen tapa antaa kasveille niiden tarvitsemat ravinteet.

KÄYTTÖOHJE: Perinteiseen ja kompostoivaan kuivakäymälään sirotellaan 1-2 ruokalusikallista/käynti GeoTrapia. Lisäksi käytetään kuiviketta normaaliin tapaan. Kompostointia aloittaessa on suositeltavaa laittaa pohjalle pari litraa GeoTrapia sekoitettuna kuivikkeeseen. Virtsan erottelevissa kuivakäymälöissä sirotellaan noin 1 ruokalusikallinen/ käynti ja virtsasäiliö täytetään sopivalla määrällä GeoTrapia. Jos käytät käymälää päivittäin, tarvitset arviolta 10 litraa GeoTrapia noin kahden kuukauden käyttöön henkilöä kohden. Voit käyttää GeoTrapia suodatinmateriaalina myös erillisellä suotonesteen suodattimella varustetuissa kuivakäymälöissä.

Lopputuote on kierrätysravinteilla ladattu GeoTrap NPK ravinne- ja hivenainelisä kasveillesi. Ladatusta GeoTrapista ei haihdu tai huuhtoudu ravinteita niin kuin perinteisistä lannoitteista, mutta ravinteet ovat kuitenkin kasvien hyödynnettävissä. Lue lisää. Osta omasi vaikka verkosta tästä.